maanantai 1. toukokuuta 2023

Kasvis- ja kinkkupiirakka
















Super helpot ja maukkaat piirakat:


Feta-parsakaali-kirsikkatomaatti, sekä

Kinkku-kevätsipuli-ruohosipuli. 



Näitä piirakoita tein 40v. syntymäpäivilleni, sekä Vapuksi. 


Kummassakin piirakassa on muuten ns. sama ohje, ainoastaan päätäyte niissä on eri. 


Sain kinkkupiirakan ohjeen ystävältäni Annikalta pari kk:tta sitten, hän oli ohjeen bongannut joltain Instagramin sivulta. Annika oli jo hieman muuttanut reseptiä, ja nyt vielä minäkin niitä vähän lisää muutin.


Tässä nyt omat reseptit millä olen nyt piirakoita itse tehnyt. 

Resepti on super helppo ja siitä tulee pellillinen. Jos haluat tehdä pienemmän piirakan, puolittamalla aineet voit tehdä piirakan perus pyöreään piirakkavuokaan. 




Feta-parsakaali-kirsikkatomaatti -piirakka


2 x Myllynparas piirakkapohja suolaiseen leivontaan (pakaste) 

400g kirsikkatomaatti (2 rasiaa) 
400g Apetit parsakaalia, pakaste (2 pussia) 
380g / 175g fetaa tai salaattijuustokuutioita 
150g punaleima Emmental-juustoraastetta
150g mozzarella juustoraastetta 
2-3 kevätsipulia varsineen
Reilusti ruohosipulia
Rucolan versoja 
4 kananmunaa 
4 dl ruokakermaa
2,5 dl kolme sipulia ruokakermaa
Mustapippuria
Suolaa



Tee näin:
Ota piirakkapohjat ja parsakaali sulamaan jääkaappiin edellisenä iltana. 
Ennen piirakkapohjan kaulintaa, suosittelen ottamaan pohjat huoneenlämpöön n. puoleksi tunniksi, näin se on helpompi kaulita kuin jääkaappikylmänä. Vaikka piirakkapohjat ovat pyöreitä, saa ne suht helposti kaulittua myös pellille neliöksi. 

Kaulitse pohja reiluksi peltiin nähden, niin että reunat tulevat reilusti ylös. Pohja kutistuu esipaistaessa! Esipaista pohjaa 220 asteessa (200c kiertoilmalla) seitsemän minuuttia. 
Puolita sillä välin tomaatit. 
Kun pohja on ollut 7min. esipaistettuna uunissa, jos se kutistui liikaa, voit vielä kaulita kuumaa pohjaa (kokeiltu on ;) ) jotta reunat nousevat pellin/piirakkavuoan sivuille asti. 

Laita esipaistetun pohjan päälle parsakaali, tomaatit, fetajuusto, reilusti ruohosipulia, pieneksi pilkotut kevätsipulit, ja vähän rucolan versoja. Sen jälkeen laita päälle juustoraaste. 
Sekoita munat ja kermat yhteen, lisää joukkoon hyppysellinen suolaa ja mustapippuria. Kaada muna-kermaseos lopuksi piirakan päälle.
Paista vielä piirakkaa 25 minuuttia samassa asteessa missä esipaistoit pohjan. 

Kun piirakka on jäähtynyt, lisää päälle vielä rucolan versoja. 

NAUTI kylmänä tai lämpimänä! Piirakka maistuu todella hyvältä vielä senkin jälkeen kun se on ollut pari päivää jääkaapissa. 



JA SAMA PIIRAKKA KINKKUVERSIONA! 



Kinkku-kevätsipuli-ruohosipuli -piirakka


2 x Myllynparas piirakkataikina suolaiseen leivontaan (pakaste) 

300-350g saunapalvi leikkelettä 
1 ruukku ruohosipulia 
5 kevätsipulia 
150 g punaleima emmental juustoraastetta
150g mozzarella juustoraastetta 
4 kananmunaa
4dl ruokakermaa
2,5dl kolme sipulia ruokakermaa
Mustapippuria 
Suolaa


Piirakkapohjan ohje on sama kuin ylhäällä Feta-parsakaali-tomaatti -piirakan ohjeessa. 


Pilko sillä välin kun pohja esipaistuu uunissa, kevätsipuli pieniksi paloiksi, sekä kinkut. 

Kun pohja on esipaistettu, lisää pilkotut kinkut, kevätsipuli, sekä n. puolet ruohosipulista pohjan päälle. Lisää tämän jälkeen juustot ja munakermaseos niinkuin ylhäällä olevassa ohjeessakin. 
Paista samassa lämpötilassa kuin Feta-parsakaali-tomaatti -piirakkakin. 


Kun piirakka on jäähtynyt hieman, lisää päälle vielä reilusti ruohosipulia. 


NAUTI, kylmänä tai lämpimänä!




Piirakoissa voisi hyvin käyttää myös pelkkää emmental juustoraastetta jos piirakan tekee puolitettuna normi pyöreään piirakkavuokaan. Toki myös pellilliseen! Itse käytin pellilliseen kahta eri juustoa ja se toimi hyvin. 


Mulla kevätsipuli unohtui Vapuksi tekemästäni piirakasta. Piirakka toimi kyllä hyvin ilmankin, mutta jos sitä on vaan saatavilla, niin laittaisin ehdottomasti kevätsipulia myös Feta-parsakaali-tomaatti -piirakkaan. 
Kinkkupiirakkaa en tekisi missään nimessä ilman kevätsipulia, se vaatii sen kyllä ehdottomasti kinkun kylkeen :). 

40v. synttäreilleni kun samaa Feta-parsakaali-tomaatti -piirakkaa tein, oli siinä kevätsipulia myös joukossa. 



Nämä piirakat sopivat niin juhlaan kuin arkeen ja ovat todella helppo tehdä. Ja näitä on myös helppo muuttaa omaan makuun yrteillä tai juustoilla esim. 



Makoisia leivontahetkiä :). 





Tiina





Facebook
Instagram


















1 kommentti:

  1. Kiitos ohjeista! Näitä teenkin tuleville synttäreille, ohje tuli kuin tilauksesta. Onnea odotukseesi, pitkällä jo olet <3

    VastaaPoista