keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Maailman paras sipulikeitto













Legendaarisen Mysi Lahtisen sipulikeitto


Synttäreilläni tarjosin tätä vanhalla ja perinteisellä reseptillä tehtyä sipulikeittoa.
Aikaa tämä vie valmistuakseen, mutta on kaiken sen arvoinen.


Koska en omista kunnon valurautapataa tein ensin keiton normikattilassa jonka jälkeen keitto pääsi uuniinTupperwaren uunivuuassa.

Pitkään olen kyllä haaveillut Sarpaneva padasta, joku päivä sen vielä hankin ;).


Sipulikeitto 
(Mysi Lahtinen)


1 kg sipuleita
2 l hyvää lihalientä
n.100 g voita
300g mietoa Gruyere tai Mustaleima emmental juustoraastetta
Tuoretta patonkia viipaleina


Kiehauta lihaliemi kattilassa ja jätä poreilemaan. Pilko sipulit puolikuun muotoisiksi ohuiksi siivuiksi. Kuullota sipulit pannussa voinokareen kanssa kolmessa erässä. ÄLÄ RUSKISTA!
Sipuleiden tulee olla hieman kellertäviä ja löysiä.
Kaada sipulit lihaliemeen. Huuhtele pannu välillä vesitilkalla, jonka annat kiehahtaa. Kaada neste kattilaan.

Anna keiton kiehua kannen alla puoli tuntia.

Voitele rautapata/uunipata ja patonkiviipaleet voilla. Asettele padan pohjalle tiivis kerros leipäviipaleita ja ripottele 2/3 juustoraasteesta päälle.

Kaada kiehuva lihaliemi sipuleineen pataan leipien päälle. Leivät nousevat pintaan ja voit asetelle ne uudelleen keiton pinnalle kanneksi.
Laita pata 150 asteiseen uuniin puoleksi tunniksi ilman kantta.

Ripottele loput juustosta keiton päälle ja laske uunin lämpö 80 asteeseen. Hauduta taas puoli tuntia.
Lisää keiton päälle voinokareita ja pidä pata uunissa vielä vähintään kaksi tuntia, edelleen ilman kantta. Vahdi ettei lämpö uunissa pääse nousemaan, eikä keiton pinta ruskistu liikaa.


Bon Appetit



Keiton kaveriksi sopii patongin lisäksi myös mainiosti itse tehty pataleipä.
Sitä mä tarjoilin tämän(kin) ruuan kanssa vierailleni :).


Ehdottomasti kaikkien sipulikeiton ystävien kannattaa tätä tehdä!
Mä käytin juustona Mustaleimaa ja lihaliemikuutiot ihan perinteisiä "kovia" kuutioita.



Ihanaa iltaa :)




Tiinamaria

(löydät minut myös facebookista, Style by Tiinamaria)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti