torstai 1. kesäkuuta 2023

Isomman kodin etsintä / kuulumisia











"Hei, miten kävi sen "melkein täydellisen talon" kanssa jota kävitte katsomassa pari viikkoa sitten"?


"Entä mitä sille varatulle tontille ja talon rakennuttamissuunnitelmalle kävi josta kerroit alkuvuonna - / keväällä" ?



Niin, tässähän tosiaan viime vuoden lopusta kevääseen asti meillä harkittiin omakotitalon rakennuttamista. Itseasiassa mahdollisesti yhdessä yhden ystäväpariskunnan kanssa <3. 

Meillä oli varattuna vierekkäiset tontit ihan uudelta, pieneltä asuinalueelta jossa oli muistaakseni n. 30:lle talolle tontit. Toki siinä vieressä / lähellä oli paljon muita, uudempia sekä vanhempia taloja, päiväkodit jne., mutta tämä yksi uusi asuinalue oli raivattu ja tontit myynnissä. Me tätä mietittiin jo vähän aiemmin Samun kanssa ja sitten yksi ystäväni miehensä kanssa kiinnostui myös tästä kun kerroimme siitä heille. 

Kävimme yhdessä koko porukalla alkuvuodesta useammallakin talotoimittajalla katsomassa taloja. Me suunniteltiin jo Samun kanssa myös Kannustalon talosuunittelijan kanssa mahdollisesti meidän tulevaa kotia. 


Tämä meidän toiveiden koti näytti suunnitelmassa seuraavalta: 

Yksikerroksinen, musta puutalo, todennäköisesti Kannustalon Lato malli, neljällä makuuhuoneella, yhdistetyllä olohuone-ruokailutila-keittiöllä, pienellä erillisellä wc:llä, sauna-kylpyhuone-wc -osasto, kodinhoitohuone, erillinen walk in closet, asuinneliöitä n. 130m2. Terassi jossa osittain lasitettu kuisti. Autokatos ja lämmin varasto. 


Tontit saatiin varattua selvityksiä ja miettimistä varten pariksi kuukaudeksi. 

Ja oikeastaan ainut syy minkä takia tämän tontin varauksen sitten päätimme irtisanoa, oli matka joka oli 30 minuutin ajomatkan päässä nykyisestä kodista. Myös ystävämme miettivät tätä ihan samaa asiaa tässä koko tämän varauksen ajan. Ja he luopuivat myös heille varatusta tontista. Muuten tämä tontti ja alue olisi ollut aivan ihana varmasti, mutta ehkä vähän liian kaukana kuitenkin. 

Ajallisesti tuo 30 minuuttia minun töihin ei ole paha, mutta Samulla se olisi ollut vielä pidempi Helsingin keskustaan saakka ja kyllä siinä puolen tunnin ajomatkallakin kilometrejä paljon tulee kahdelle autolle. 


Meillä on 11v.:n kokemus aavistuksen vielä pidemmältä olevasta kodista. Edellisestä kodista nykyiseen kotiin ja/tai mun töihin ajoi 35-40 minuuttia / suunta. 

Tätä pitkään pohdimme olemmeko valmiit kuitenkaan muuttamaan takas maalle (Helsinkiin verrattuna). Siellä tontit on moninkertaisesti halvempia Helsinkiin verrattuna ja saa vielä isomman tontin kun täältä. Tontin hinnan takia olisi se unelmien talo ollutkin mahdollista toteuttaa juuri semmoisena kuin olisimme saattaneet toivoa. 


Helsingin hinnoilla, ei kyllä ainakaan nyky hinnoilla, meidän tarvitse edes miettiä tontin ostoa tällä hetkellä. Täällä saa pelkän postimerkin kokoisen tontin (max 400m2 tontin) alkaen suunnilleen 250 000€:lla. Ja ne ns. parempien alueiden tontit onkin sitten vielä reilusti kalliimpia. Ja se näkyy kyllä myös Helsingin talojen hinnoissa. Jotka ovat ihan poskettomia. Myös rakentamisen hinnat on noussut niin paljon että en ihmettele että moni yritys sillä toimialalla onkin pulassa kun tilauksia ei samaan tahtiin tule kuin ennen. 


Tästä huolimatta meidän tunne sanoi keväällä että luovutaan siitä varatusta tontista. Ehkä myös tämän mun haastavan raskaus alun takia sitä alkoi miettimään haluaako sitä ylipäänsä muuttaa kovin pitkälle mm. isoista sairaaloista. Ja haluaako sitä enää ajaa niin pitkiä työmatkoja. Eri jos olisi työ missä voisi tehdä edes osan viikkoa kotoota töitä tai jopa kokonaan. 



Madallettiin meidän kriteereitä toiveiden kodista ja alettiin jopa katsomaan kolmioita. Ei meidän tarvitsisi löytää tämän nykyisen kodin jälkeen sitä "loppu elämän" kotia. Vaan joku vähän isompi koti joka sopisi meille tähän elämäntilanteeseen jossa me saataisiin kuitenkin vähän enemmän neliöitä. 


Uudet kriteerit olivat siis: 

Yksikerroksinen, vähintään kaksi makuuhuonetta, rivitalo, paritalo, omakotitalo, erillistalo. Mielellään max. 5v. vanha ja lähempänä nykyistä kotia ja työpaikkoja, tietyt toivesijainnit Helsinki-Vantaa alueilta. Kerrostaloja emme ole nyt miettineet ollenkaan, kaipaamme todella paljon pientalo idylliä ja pihaa! Voi sitä pientä pihaa varsinkin. Johon mahtuisi esim. Pieni hiekkalaatikko, puhallettava lasten uima-allas, grilli ja pöytäkalusteet, sohva tms. Mihin saisin vaikka muutaman Pionin istuttaa jne 


No haasteeksi on muodostunut lähinnä  yksikerroksisuus(!), talojen ikä ja sijainti. Tai sitten jos nämä kaikki muut kriteerit on täyttynyt, on autopaikkoja ollut vaan yhdelle autolle, eikä lähimaillakaan mitään paikkaa toiselle autolle. Tämmöisiä koteja on löytynyt muutama, mitä ollaan käyty katsomassakin, mikä muuten olisi ollut ok meille tähän hetkeen. Meidän taloudessa on kuitenkin kaksi autoa ja kyllä sille toiselle autollekkin paikka pitää saada, jos ei pihasta niin ainakin vierestä. 

Kaksikerroksisia koteja näiltä sijainnelta kyllä on löytynyt suht uusia. Jos ei nyt ihan max 5v. vanhoja, niin alle 10v. kuitenkin. 

Yksikerroksisia puolestaan löytyisi sitten niissä 70-80-luvun kodeissa useampiakin, varsinkin 70-80m2:n kolmioita, mutta ei. Miksi ei? Niiden hinnat ovat silti niin poskettomia niiden ikään nähden, että niiden tulevat pakolliset remontit (esim. Putket, julkisivu, kylpyhuoneet jne.) plus oma pintaremontti huomioiden, tulee ne loppupeleissä sitten jopa kalliimmaksi kuin ostaisi ihan uuden kodin. 

Hinnoittelussa mättää ja pahasti näin ostajan näkökulmasta täällä pääkaupunkiseudulla. Muualla Suomessa varmasti pyöritellään silmiä näille Etelä-Suomen hinnoille, enkä kyllä yhtään ihmettele. En tiedä kenen tuloille nämä on tehty, kaikki kun ei voi olla toimitusjohtajia.. 


No jotain piti vielä tehdä koska isompaa kotia ei tunnu millään löytyvän meidän toiveilla ja budjetilla. 

Laajennettiin vielä vähän alueita. Alettiin katsomaan asuntoja pikkusen laajemmilta alueilta. 


Ja pari viikkoa sitten silmieni eteen tuli kuvien mukaan itse täydellisyys. 

Valkoinen puutalo, yksikerroksinen  omakotitalo, 5v. vanha, Vantaalta, 10 minuutin ajomatkan päästä nykyisestä kodista tai mun työpaikasta. Alue on pelkkä pientalo alue, koulut ja päiväkodit lähellä, nätti jokimaisema ja ulkoilualueet vieressä ja rauhallinen perheiden suosima alue. Ja meidän budjetissa. N. 130m2. Kolme tilavaa makuuhuonetta, mutta muuten kaikki ne samat kriteerit mitä olimme suunnitelleet siihen rakennutettavaan taloon. Piha sopivan pieni-/iso. Juuri meidän tarpeisiin sopivan pieni, paritalon pihaa muistuttava piha. 

Samu ei innostunut kuitenkaan alkuun niin sijainnista, mutta halusi lähteä yleiselle näytölle koska muuten talo näytti niin upealta ja meidän toiveita vastaavalta.

Ja voi ei. Me ihastuttiin siihen taloon kumpikin ihan älyttömän paljon. Se oli upeampi kun myyntikuvissa! Se oli jopa vielä astetta kivempi kun se Lato malli mitä oltiin suunniteltu. Olisiko se siinä? Meidän tuleva koti? 

No ei se ollut. 

Olin varma että talo meni heti, kyllä se itseasiassa viikon jälkeen olikin myynnistä poistunut, eli melkein heti se kyllä meni. 

Olin kyllä välittäjään vielä samana iltana yhteydessä kun julkisella näytöllä käytiin ja sain tietää että tulleita tarjouksia ei ollut hyväksytty koska olivat olleet kaikki ehdollisia tarjouksia jossa tarjonneilla oli oma nykyinen koti myymättä ja se olisi pitänyt ensin myydä. 

Välittäjä kertoi että olemme hyvässä tilanteessa siinä koska edellinen talomme on myyty eikä meillä olisi sitä myyntiehtoa, vaan voisimme ostaa heti.

Innostuttiin tässä kohtaa ihan älyttömästi ja sovittiin heti uusi, yksityisnäyttö. Mä olin jo toinen jalka muuttamassa :D...

Mutta se innostus sitten laskikin kuin lehmän häntä. 

Vaikka talo oli nippa nappa vain 5v. vanha, oli siinä sen verran puutteita ja vikoja, että siellä olisi päässyt heti "purkamaan ja rakentamaan" uusiksi, joten meillä soi hälytyskellot siinä kohtaa ja kovaa. 

Kiitos, ei kiitos. 

Mitä muuta siellä olisi tehty väärin tai jätetty tekemättä jos näinkin paljon oli tiedossa tekemättömiä pakollisia asioita. 

Voihan toki olla ettei mitään muuta talossa olisi ollut "vialla", mutta historian takia olemme kyllä hyvinkin varovaisia jos on silmin nähtävillä ettei ole nyt ihan oikein ja määräysten mukaan asioita tehty. 


Yksi talo, edellinen koti korjattiin jo edellisen rakentajan tekemien virheiden takia, ei todellakaan haluta uusintaa!! 

Kun kerta talo oli vain 5v. vanha, ei sitä pitäisi joutua heti rakennushommiin. Me ei ainakaan oltu siihen valmiita ja halukkaita lähteä. Siksi me uudehkoa taloa / kotia nimenomaan etsitään, koska ei ole halua, aikaa ja jaksamista alkaa remontoimaan mitään isompaa. 

Me kierretään tämä talo kaukaa. 

Se mikä mua ärsytti tässä todella paljon, kun puhuttiin näistä välittäjälle, hänen kommenttinsa oli: "Niin, jokaisen ostajan pitää itse ottaa selvää näistä asioista" tyyppisesti. Toki pitää ottaa, mutta jos Samu ei olisi ammattilainen näissä asioissa, välittäjä myi tätä kohdetta niin että siinä on kaikki kunnossa ja untuvikkona olisimme uskoneet häntä siitä että kaikki on kunnossa. Murrrr!! 

Tässä uskossa ehkä joku muu perhe sen talon nyt sitten saattoi ostaakin... Ja varmaan ostikin. 


No, se siitä, se ei ollut meidän koti, eikä mun murhe vaikka ärsyttääkin! Tulee semmonen olo että mihin voi luottaa... 


Eli mitä voimme todeta :D. Sen oikean kodin löytyminen ei ole helppoa. Joko hinnat ovat aivan liian korkeita omaan budjettiin ja myyntiin tuntuu tulevan nyt juurikin vaan todella paljon niitä todella kalliita koteja (onko korkojen nousu tähän syy ja ihmisillä rahat loppu vai mikä) tai sitten se toinen ääripää, että ne ovat niitä "purkukuntoisia" minkälaiseen projektiin me ei olla lähdössä. 


Asuntomarkkoilla on selkeästi ollut jo pidempään tilanne, ettei uusia koteja tule myyntiin samalla tavalla kuin ennen. 

Ihmiset tuntuu vaihtavan asuntoja nyt entistä huonommin ja tarjonta on tämän takia hiljentynyt. Ja sitten jos sieltä tulee se yksi helmi vuodessa myyntiin, on sillä niin monta ostajaehdokasta, että se todennäköisyys että juuri sinä saat sen asunnon napattua itselle, ei ole itsestäänselvyys. 

Varsinkaan meillä ketkä ollaan historian takia todella varpaillaan asuntojen suhteen. 

Moni kakku päältä kaunis, mutta sisältö ratkaisee. 


Onneksi meillä ei kuitenkaan mikään hätä ole. Meillä on kiva pieni koti ja katto pään päällä, hyvällä alueella. 


Asuntokuume on meillä kummallakin silti todella kova, lisätilaa ja sen pienen pihan haluaisimme. 


Toive on kuitenkin löytää se koti vähän kauempaa kuin täältä "läheltä Helsingin keskustaa", pientalo alueelta, lapsiperheille sopivalta alueelta. 

Hintojen laskusta kirjoitetaan nyt kovin lehdissä, sitä ja sopivan kodin löytymistä odotellessa ;). 





Tiina





Facebook

Instagram












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti