keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Toffeesydän äidille











Pian juhlitaan äitienpäivää ja tässä olisi yksi leipomisvinkki :).

Mä leivoin omalle äidilleni tämän jo aikaisempana vuonna (niinkuin moni tunnistaa vanhasta ruokapöydästä mikä vilahtaa kuvissa).



Kinuskikissan Toffeesydän ohjeella tehty.

Pohja 5 munan sokerikakkupohja


Kostutus 
2 1/2 dl maitoa
1 1/2tl vaniljasokeria

Täytteet:
Raikas marjatäyte 
&
vanilja-mascarponetäyte


Raikas marjatäyte:
2 dl (n.200g) mansikoita
2 dl  vaauhtoutuvaa kevytvispiä tai mansikkakermaa
100 g maustettua rahkaa tai tuorejuustoa 
2 rkl sokeria
1/2 dl vaniljakreemijauhetta

Soseuta mansikat. Vaahdota kerma. Sekoita kermavaahdon joukkoon marjasose, rahka/tuorejuusto, sokeri ja vaniljakreemijauhe.
(toki muutkin marjat sopii).


Vanilja-mascarponetäyte
1,5/4 dl sokeria
1/4 dl perunajauhoja
2,5 dl kevytmaitoa
1 keltuainen
1/2 vaniljatanko
125 g mascarponejuustoa
2 liivatetta
1,5 dl kuohukermaa
1/4 dl vettä

Yhdistä sokeri ja perunajauhot kattilassa. Sekoita joukkoon kevytmaito ja keltuaiset. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja lisää puolikkaat kattilaan.
Kuumenna liedellä vispilällä kokoajan sekoittaen kunnes seos pulpahtaa. Poista vaniljatangon puolikkaat ja kaavi sisältä siemenet kiisseliin.
Sekoita joukkoon mascarponejuusto. Anna kiisselin jäähtyä. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä mascarponekiisselin kanssa. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liotetut liivatteet. Sekoita täytteeseen.


Kuorrutus
1 dl kermaa

Vaahdota kerma ja levitä se kakun pinnalle tasaiseksi tarttumapinnaksi kuorrutteelle.


Toffeepäällinen
600 g fudgekarkkeja (neliönmallisia kaupan irtokarkkihyllystä)
1/2 dl kuohukermaa

Laita fudget ja kerma kattilaan. Säädä levyn teho keskilämmölle. Keitä kunnes fudget ovat sulaneet tasaiseksi seokseksi.
Karkkejen pehmentyessä voit pilkkoa niitä lastalla.
Älä jatka keittämistä kauempaa jotta seos ei sitkeydy.
Vuoraa astia leivinpaperilla ja kaada seos siihen. 
Nosta jääkaappiin ja anna kovettua seuraavaan päivään.
Ota kuorrute huoneenlämpöön ajoissa, 2-3 h ennen kaulimista.
Käytä kaulintavaiheessa apuna tomusokeria jotta massa ei tartu alustaan ja kaulimeen.



Eli:
Valmista sokerikakkutaikina ja paista se sydän(irtopohja)vuoassa. Anna jäähtyä ja leikkaa kolmeen osaan.
Tee täytteet.
Kokoa kakku samassa vuoassa . Vuoraa pohja leivinpaperilla. Laita vuokaan yksi pohjalevy ja kostuta vaniljamaidolla. Levitä päälle mansikkatäyte. Laita päälle seuraava levy, kostuta ja kaada vuokaan vanilja-mascarponetäyte. Nosta päällimmäiseksi kolmas levy ja kostuta.
Anna kakun hyytyä jääkaapissa 3 tuntia. Irrota vuoan reunus ja siirrä kakku tarjoilulautaselle.
Vaahdota kerma ja levitä se kakun päälle. Kuorruta kakku toffeemassalla ja koristele ruusunterälehdillä.

Kinuskikissa oli koristellut kakun oikeilla sokeroiduilla (kandeeratut)
ruusun terälehdillä.

Mä sen sijaan askartelin ruusut ja terälehdet vaaleanpunaisesta sokerimassasta.

Jos teet kakun pyöreään vuokaan, käytä 24cm irtopohjavuokaa.

Ylijäämätoffeesta saa tehtyä esim.pienillä piparimuoteilla karkkeja :).


Tämä oli todella hyvä kakku. 
Näitä täytteitä olen käyttänyt myöhemminkin kakkujen väleissä. Marjoja vaihtamalla saa helposti vaihdeltua makua.

Suosittelen :)



Täällä edelleen toivutaan viime viikon leikkauksesta. Saapi nähdä jääkö tänä vuonna kakku leipomatta ja täytyykö se ostaa valmiina. Katsotaan...
Niin mielelläni kyllä jonkun kakun taas leipoisin :).


Iloa päivääsi!



Tiinamaria
(FB, IG)









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti