lauantai 11. kesäkuuta 2022

Mahdollinen synnytyksen syy











"Suunnittelin, kun sinä nimen saat, pukeudut sinä mekkoon pitkään ja valkeaan ja minä mekkoon kukkivaan". 

Suunnitelmat muuttuivat ja pukeuduin mustaan mekkoon, mutta kauneimmat kukat sinä saat, aina <3.



Kun elämä muuttui kokonaan yhdessä salamannopeassa hetkessä, on omaa päätä mahdotonta muuttaa taas uuteen asetukseen yhtä nopeasti. 


Huomenna sunnuntaina kaikesta tulee vasta kolme viikkoa. Yritän olla itselleni armollinen ja antaa itselleni luvan toipua kaikesta pikkuhiljaa. 

Fyysinen kunto mulla on voi sanoa jo ihan ennallaan. Se palautui jo raudanpuuteanemian aiheuttamaa huimausta lukuunottamatta viikossa synnytyksestä. 


Suru ei tietenkään poistu koskaan, mutta varmasti tulee muuttamaan muotoaan ja viikko viikolta toivonmukaan elämä muuttuu siltä osalta helpommaksi. 

Kun hautajaiset on nyt pidetty, se helpotti myös jo omaa oloani. 

Nyt voi kunnon surutyö alkaa. 


Vielä mielessä ja päässä on isoja kysymysmerkkejä miksi näin kävi. 

On mahdollista ettemme koskaan edes saa tietää miksi synnytys alkoi ennen aikojaan.

Toivomme kyllä suuresti että saisimme sille vastauksen, se helpottaisi varmasti elämää vielä entisestään. 

Sekä minusta otettiin kaikenmaailman kokeita, labroja ennen ja jälkeen synnytyksen ja Linnealle tehtiin ruumiinavaus ja sen lisäksi istukka, lapsivesipussi jne lähti patologille tutkimuksiin. 

Lopulliset tutkimukset saamme Heinäkuun lopulla. Sinne asti varmasti pyöritämme ajatuksia mitä on voinut tapahtua. 


Kun lapsivesi meni ja lääkäri kertoi ettei mitään ole tehtävissä ja että tulemme menettämään vauvamme koska hän on liian pieni pelastettavaksi, kysyin mistä tämmöinen ennenaikainen lapsiveden meno ja synnytys voi johtua? 

Saimme vastauksen että suurimmassa osassa tämmöisiä tapauksia kun vauva on elossa ja vika ei ole hänessä, aiheuttaa ennenaikaisen lapsiveden menon ja synnytyksen suurimmassa osassa aina tulehdus. 

Tämä voi olla esimerkiksi oireeton pissatulehdus. 

Kun tämän kuulin, järkytyin. 

Koska. 

Saman viikon tiistaina, eli vain viisi päivää ennen kuin kaikki alkoi mulla oli neuvolan lääkäri aika. 

Te ketkä olette olleet raskaana, tiedätte että jokaisella neuvola ja neuvolan lääkärikäynnillä tehdään aina itsenäisesti pissakoe jossa tikulla katsotaan glukoosit ja proteiini. Glukoosi palkki kertoo sokereista ja proteiini palkki virtsatietulehduksista.

Raskauden aikana virtsatietulehdukset ovat erittäin yleisiä ja niin myös raskausdiabetes. 
Tästä syystä tätä pissakoetta tehdään joka kerta. 

Ennen tätä mun tiistain neuvolan lääkäriä mulla oli ollut edellinen neuvola käynti n. kolme viikkoa ennen, ja tällöin pissatesti oli täysin kunnossa. Niinkuin sitä edellisilläkin kerroilla. 

Tällä tiistain lääkärikäynnillä tikun tulos näyttikin proteiinin kohdalla vihreää kun normaali on keltainen. 
Wc:n seinässä lukee että mikäli tikun värit muutuvat normaalista keltaisesta vihreäksi, ota tikusta kuva ja näytä se lääkärille / hoitajalle. 

Toimin näin. Otin kuvan ja näytin kuvan lääkärille. Kuva on edelleen tallessa puhelimessani ja pidän sen niin kauan tallessa kun tämä kaikki selviää. Mahdollisen virhe valituksen takia :(. 

Näytin kuvan ja lääkäri kertoi että raskauden aikana valkovuoto lisääntyy ja tämä on yleensä syy tähän proteiinipalkin vihreäksi muuttumiseen. 

Kyseenalaistin tämän heti ja kerroin ettei multa tule tätä vuotoa yhtään, ollenkaan, pisaraakaan ja kysyin eikö musta pitäisi kuitenkin ottaa varuiksi labralla tulehdusarvot ja kunnon pissakoe. Kerroin myös että käyn kyllä pissalla useammin mutta lääkäri sanoi sen johtuvan siitä kun kohtu painaa virtsarakkoa. 

Lääkäri katsoi koneelta että multa on nämä kokeet otettu maaliskuussa, jolloin ne ovat olleet täysin normaalit. 

Herkkänä raskaushormooneista purskahdin itkuun ja sanoin että mutta nyt on Toukokuu, Maaliskuusta on aikaa. 

Hän rauhoitteli mua ja sanoi vielä että olen ihan turhaan huolissani, kaikki olisi kunnossa, eikä ole syytä lisätutkimuksiin. 

Kun lähdin lääkäristä soitin ensimmäisenä Samulle ja kerroin tästä käynnistä ja mietin pitäisikö meidän mennä käymään varuiksi vielä yksityisellä. 

Mutta lääkäri oli niin vakuutellut mut, vaikka kyseenalaistin hänet monta kertaa ja kysyin lisäkokeita, joten ajattelimme mun varmasti vaan nyt ylireagoivan asiaan. 
Pitäähän meidän pystyä luottamaan lääkäriin, hän on tässä lääkäri, en minä! 


Kumpa en olisi luottanut. 


Se oliko syy meidän ennenaikaseen lapsiveden menoon ja synnytykseen oireeton pissatulehdus, saamme toivonmukaan myöhemmin tietää. 

Sen tiedän jo nyt, että joku tulehdus mulla on ollut. Musta otettiin mm. tulehdusarvot heti kun sairaalaan jouduin ja tulehdusarvoni olivat 14 kun ne pitää olla alle 4. Maaliskuussa ne olivat olleet alle 4. 
Myös pissakoe musta otettiin infektioiden tarkistamiseksi. Sitä tulosta en vielä tiedä. 

Joku tulehdus mulla on ollut mutta täysin oireeton koska mitään oireita mulla ei missään ollut. 

Olimme eläneet koko raskausajan super varovaisesti. Olimme tehneet parhaamme välttääksemme koronan. Luimme jokaisen elintarvikkeen pakkausselosteen ja tarkistimme että saan sitä syödä. Ostimme kaiken luomuna ja Suomalaisena jos mahdollista ja en syönyt mitään ei sallittua koko raskauden aikana. Söin kaikki vitamiinit mitä piti. Ravintolassa syödessämme pyysimme aina kunnon paistoa ruoalle Jne jne. 

Tiedän ettemme olisi voinut tehdä mitään toisin. 

Kävimme niin julkisen puolen neuvolat ja lääkärit ja alkuraskaudessa kävimme yksityisellä Felicitaksessa varhaisultrassa viikon - kahden välein. 

Tarkistin että sain käydä saunassa raskauden aikana koska muistin kolmen S:n säännön kun synnytystä yrittää nopeuttaa kun synnytys on käynnissä: sauna, seksi ja mikä se kolmas nyt olikaan. 

Kävin ensimmäistä kertaa raskaana ollessaan saunassa edellisenä päivänä siitä kun lapsivesi meni. Ja tätä itkin Naikkarilla hysteerisenä lääkärille kun lapsivesi meni. 
Hän vakuutteli mulle että se ei johtunut siitä. 


Syytin ensimmäisen viikon aikana Linnean kuoleman jälkeen itseäni tapahtuneesta. 
Mietin olenko voinut tehdä jotain väärin, vaikka tiedän 100%:sti että en. 
En olisi voinut olla huolellisempi ja tarkempi. Työtkin muutin 6-7h:n päivässä ja neljä päivää viikossa. Edes fyysisessä työssäni en antanut itseni rasittua liikaa. Töiden jälkeen lepäsin vaan kotona ja tein Iineksen kanssa rauhallisia kävelyitä. 



Lääkäri kertoi että oireettoman pissatulehdukden lisäksi voi syy olla myös esim. streptokokki joka meillä kaikilla ihmisillä on elimistössä joka tulee ja menee ja tästä emme tiedä onko sellainen aktiivisena päällä. 

Streptokokin takia on muutama ystäväni menettänyt vauvansa samalla tavalla Keski-tai loppuraskaudessa :(. 

Syy voisi olla myös istukassa. Joskus istukka ei kiinnity tai kehity kunnolla vaikka vauva kehittyisi täysin normaalisti. 

Meidän Linnea vastasi niin pituudeltaan kuin painoltaan täysin meneillä olevaa viikkoa ja kaikki tutkimukset missä oltiin oli kunnossa ja hyvin. 

Myös Listeria voisi olla syypää tämmöiseen. 
Mutta ainakaan itse en ole voinut kotona saada Listeriaa kun ollaan oltu niin tarkkoina ruoan kanssa. 


Syitä voi varmasti olla muutakin, mutta kuulemma tulehdus on se yleisin syy ja sen jo tiedämme että ne mun tulehdusarvot olivat nousseet eikä ollut normaalit. 

:(


Jos jotain pelkään, niin sitä että syy olisi se pissatulehdus. Jos pissatulehduksen takia olisimme menettäneet meidän toistakymmentä vuotta yritetyn vauvan, särkisi se varmasti sydämeni. 

Tämä myös varmasti hetken ajaksi nostaisi vihan lääkäriä vastaan. Miksi niitä tutkimuksia tehdään jos niihin ei puututa ja tutkita jos niihin tulee muutoksia. 

Kaikki tuttuni ketkä ovat nähneet tämän mun pissakoetikun ovat kertoneet että he joutuivat tämmöisestä tuloksesta lisätutkimuksiin. 


Oli syy sitten se oireeton pissatulehdus tai mikä vaan muu, ei se tuo meidän Linneaa takaisin. 

Mutta minkä takia näistä ei varoiteta ja puhuta enemmän? 

Jos olisin vaan tiennyt että joku pienikin tulehdus voi tämmöisen menetyksen aiheuttaa, en olisi suostunut poistumaan lääkäristä silloin tiistaina. 

Eikö näistä olisi hyvä kertoa kaikille odottaville äideille, jotta hekin osaisivat tunnustella eri tavalla kehoaan raskauden aikana? 

Uskon että vauvojen kuolematilastot olisivat paljon pienemmät jos näitä tulehduksia, Streptokokki, virtsatieinfektio ym seulottaisi enemmän.

Kun viikko Linnean kuolemasta soitin patologille kysyäkseni milloin hän on valmis ja voimme hänet noutaa hautajaisiin, vastasi patologi minulle että ennen meidän vauvaa heillä on siellä yli 30 vauvaa tutkimuksissa. 
Ja tämä on heillä jokapäiväistä. 

Siis järkyttävä luku. 

Naistenklinikan seinällä oli viikkokohtainen lukumäärä syntyneistä vauvoista joka oli vähän alle 200 vauvaa /vko. Siinä ei ollut kuolleita. Mutta jos ennen Linnean kuolemaa lähipäiviltä oli yli 30 kuollutta vauvaa. 

Niin järkyttävän surullista. 


Itselläni on kuusi tuttua kuka on kokenut saman. Lisäksi teistä lukoijoistani on mulle kertonut hirveän moni kokeneensa tämän saman. 


Tämä on mm. syy miksi olen hyvin avoimesti kertonut tästä kaikesta suoraan. 

Kyllähän näistä täytyisi puhua enemmän koska silloin kun se osuu omalle kohdalle, tuntuu että se on harvinaista ja vain meille kävi huono tuuri. 

Mutta se ei ole totta, tämä sama asia koskettaa aivan liian monia, joka päivä, viikosta ja kuukaudesta toiseen. 


Se täytyy vielä lopuksi sanoa, että emme ole mistään sairaalasta saaneet niin hyvää hoitoa ja palvelua kuin Naistenklinikalta.

Heille kaikki sydämet sinne! 

Lisäksi Naistenklinikan sairaalapastori kuka toimii myös parisuhdeterapeuttina oli niin ihana, sydämellinen ihminen, että toista saa hakea. <3


Mulla on synnytyksen jälkitarkastus Naikkarilla Heinäkuun lopulla jossa samassa saamme kuulla patologin tulokset ja toivonmukaan syyn tälle kaikelle. 

Ensi viikolla mulla on kuitenkin jo Felicitaksessa jälkitarkastus jossa voimme keskustella samalla uusien hoitojen aloituksesta. 
Uudet hoidot aiomme aloittaa heti kun mahdollista. 

Naikkarilla sanottiin että uutta vauvaa saa alkaa yrittämään kun yhdet kuukautiset on tullut. 


Eli haluamme ja aiomme kyllä yrittää uudelleen heti kun mahdollista. 

Tämä tulee jättämään jäljet jonka tietää jo nyt. Varmasti seuraavissa raskauksissa johon uskon ja luotan täysin, emme varmasti uskalla hengähtää ennen kuin vauva on terveenä syntynyt. 
Mutta sen kanssa on vaan elettävä ja uskottava siihen, että meidän sylit vielä kullannupuista täyttyvät <3.



Ihanaa viikonloppua, 

Rakkaudella, 





Tiina




Facebook
Instagram













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti